Aşil Tendonu
Aşil Tendonu
Baldırların arka kısmında bulunan kas gruplarının topuk kemiğine bağlanmasını sağlayan tendonun adına Aşil tendonu denir.
Yürüme, koşma, sıçrama, araba kullanma, denge gibi Oldukça önemli görevleri olan aşil tendon zarar görmeye meyillidir.
Vücutta bulunan en büyük tendon olmasına rağmen sıklıkla yırtılabilir.
Aşil Tendon Yaralanmalarının Nedenleri Nelerdir?
Aşırı derecede ‘over-use’ fiziksel aktivite yapmak aşil tendonunun zarar görmesine neden olarak ağrı durumu yaratabilir. Etli ve şişman ayaklar düz tabana sebep olarak aşil tendon ağrısına yol açar. Bacak kaslarında veya tendonlarda hissedilen gerginlik ve yüksek topuklu ayakkabı kullanımı da tendona aşırı baskı uygulamasından dolayı aşil tendon ağrılarına neden olabilir.
Aşil Tendon Yırtığı
Aşil tendonunun devamlılığının bozulmasıdır. Düzenli spor yapmayan kişilerde sıklıkla sportif aktivite sırasında indirekt darbe ile gözlenir. Hastalar arkadan bir darbe almış hissederler ve sıklıkla ayaktan gelen bir ses duyarlar. Spora devam edememe, yürümede zorluk ile ayak ve ayak bileğinde şişlik olur. Hastalarda ağrı şikayeti azdır. Kısmi (parsiyel) ve tam (total tüptür) yırtıklar olarak ikiye ayrılır. Kısmi yırtıklara göre daha çok tam yırtıklar cerrahi tedaviyi gerektirir.
Kısmi Yırtık ve cerrahi tedavi için riskli hastalarda fizyoterapi önerilir. Bununla beraber tam yırtık sonrasında post-op fizyoterapi önerilir.
Aşil Tendiniti
Aşil tendonunun mikropsuz iltihaplanması (inflamasyon) durumunda ortaya çıkan bu hastalığın ağrıları uzun sure devam etmez. Ancak bu hastalık tedavi edilmezse dejeneratif bir hastalığa neden olabilir. Bu durumda ufak yırtılmalara yol açarak ayağın anatomik yapısının bozulmasına sebep olur.
Aşil tendiniti belirtileri
Sabah ilk basmada hissedilen ağrı ve sertlik
Yürüyüş veya koşma sonrasında hissedilen ağrı ve sızlama,
Tendonun herhangi bir kısmında hissedilen sertlik, hassaslık veya şişme durumları,
Antrenman veya egzersizlerden önce devamlı olarak yaşanan ağrılar bacak kısmında duyu kaybı yaşanması gibi durumlar aşil tendinitis belirtileri arasında sayılabilir.
Tedavisi
Kronik ya da akut olmasına göre buz ya da sıcak uygulaması,
Tens
Magnetoterapi
Lazer
İyontoforezis
Ultrason
Masaj
Graston Teknik
Kuru iğneleme
Kinezyotape uygulaması
Germe, Kuvvetlendirme ve Denge-Propriyosepsiyon çalışmaları
Aktivite ve ayakkabı modifikasyonları
PROS.E.M Fizyo Center olarak; yaşadığınız sakatlıklar hakkında etik olarak sizleri bilgilendirir, tedavi süreçleriniz ve ilerleyişi hakkında sizleri detaylı bir şekilde aydınlatır uygulamalarımızı bunun ışığında devam ettirir sizleri sağlıklı yaşamlarınıza tekrardan kavuşturmak için elimizden geleni yaparız.