top of page

Dirsek Eklemi Hangi Yapılardan Oluşur ve Görülen Problemler Nelerdir?

Dirsek Eklemi Hangi Yapılardan Oluşur?

Dirsek eklemi kolda bulunan humerus kemiğinin ön kolda bulunan ulna ve radius kemikleri ile birleşmesi ile oluşmaktadır. Ön kolun açma kapama hareketleri ve rotasyonel hareketlerinde görev alır. Ayrıca el bileğinin yakalama kavrama ve boşlukta pozisyonlama gibi fonksiyonel hareketlerini yapmasını sağlar.

Dirsek Sakatlıklarının Nedenleri Nelerdir? 

Ağır eşya taşıma, el bileği ve dirseğin rotasyonel pozisyonda zorlayıcı kullanılması (tornavida kullanmak, örgü örmek vs.), el bileği hareketlerini zorlayan sporlar (tenis golf vs.) el bileği ve dirsek üzerinde oluşan travmalar dirsek patolojilerine sebep olabilmektedir.

Dirsek Sakatlıkları Kimlerde Görülür?

Raket sporları ile uğraşan sporcularda sıklıkla görülmekle birlikte, zorlayıcı el bileği hareketleri yapan meslek gruplarında da (boyacılar, marangozlar, ev hanımları vs.) dirsek patolojilerine sıklıkla rastlanmaktadır. Genellikle 30-50 yaş aralığında, her iki cinsiyette görülebilmektedir.

Dirsek Patolojilerinde Teşhis

  • Medikal hikaye (başlama şekli, meslek, hobileriniz vs)

  • Fiziksel muayene ve değerlendirme

  • Görüntüleme yöntemleri (X-ray, MR, gerekli durumlarda EMG)

En Sık Görülen Dirsek Patolojileri Hangileridir?

  • Lateral Epicondilit (Tenisçi Dirseği)

  • Medial Epicondilit (Golfçü Dirseği)

  • Bursit

  • Artritler

  • Kırıklar

  • Sinir sıkışmaları

Tenisçi Dirseği.jpg

Lateral Epicondilit (Tenisçi Dirseği)

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği)

En belirgin bulgusu dirseğin dış kısmında bulunan kemik çıkıntı üzerinde (humerusun lateral epicondilit) hissedilen ağrı şikayetidir.

Golfçü Dirseği.jpg

Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği)

Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği)

Tenisçi dirseğine çok benzemekle birlikte en belirgin bulguları dirseğin iç kısmında bulunan kemik çıkıntı üzerinde (humerusun medial epikondilit) hissedilen, dirsek ve el bileği aktiviteleri ile artan ve ön kol iç tarafına doğru yayılan ağrı şikayetleri vardır.

Kübital Sinir Sendromu.jpg

Kübital Tünel Sendromu (Ulnar Sinir Sıkışması)

Kübital Tünel Sendromu (Ulnar Sinir Sıkışması)

Kolda median, ulnar ve radial olmak üzere üç önemli sinir yapısı mevcuttur. Kübital tünel sendromu ulnar sinirin, bu doku tüneli içerisinden geçerken sıkışması sonucunda dirsek, ön kol, el bileği ve parmaklarda ağrı uyuşma ve hassasiyet oluşmasıdır.

bottom of page